Semantičko verzioniranje 2.0.0

Sažetak

Uzevši oznake verzije VEĆA.MANJA.ZAKRPA, povećavajte:

 1. VEĆU verziju kada napravite inkompatibilne promjene u APIju,
 2. MANJU verziju kada dodate unatrag-kompatibilne funkcionalnosti i
 3. ZAKRPA verziju kada napravite unatrag-kompatibilne ispravke bugova.

Dodatne oznake za pred-izdanja i metapodatke builda mogu se koristiti kao proširenje na VEĆA.MANJA.ZAKRPA format.

Uvod

U svijetu upravljanja softverom postoji strašno mjesto koje zovemo “pakao ovisnosti.” Što više vaš sustav raste i što više paketa integrirate u vaš softver, vjerojatnije je da ćete se, jednoga dana, naći u toj jami očaja.

U sustavima s više ovisnosti, izdavanje novih verzija paketa, može se vrlo brzo pretvoriti u noćnu moru. Ako su specifikacije ovisnosti previše stroge, postoji opasnost zaključavanja verzije (nemogućnosti nadogradnje paketa bez potrebe izdavanja nove verzije svakog ovisnog paketa). Ako su pak ovisnosti specificirane previše slobodno, sigurno ćete osjetiti posljedice verzijskog promiskuiteta (pretpostavke kompatibilnosti s više budućih verzija nego što je razumno). Pakao ovisnosti je slučaj gdje zaključavanje verzije i/ili verzijski promiskuitet sprječavaju lagano i sigurno napredovanje projekta.

Kao rješenje tog problema predlažem jednostavan set pravila i zahtjeva koji će nalagati kako se dodjeljuju i povećavaju oznake verzija. Ova se pravila temelje, no nisu nužno i ograničena, na već postojećoj i raširenoj uobičajenoj praksi u projektima otvorenog i zatvorenog koda. Kako bi ovaj sustav funkcionirao, potrebno je prvo objaviti javni API. Možemo to primijeniti u dokumentaciji ili u samom kodu. U svakom slučaju, važno je da API bude jasan i precizan. Jednom kad identificiramo javni API, komuniciramo promjene u njemu kroz specificirana povećanja u oznaci/broju verzije. Uzmimo format verzije X.Y.Z (MANJA.VEĆA.ZAKRPA). Ispravci bugova koji ne utječu na API povećavaju oznaku zakrpe, unatrag-kompatibilni dodaci/promjene u APIju povećavaju manju verziju, a unatrag inkompatibilne promjene u APIju povećavaju veću verziju.

Ovaj sam sustav nazvao “Semantičko verzioniranje”. Unutar ove sheme, oznake verzije i način na koji se mijenjaju prenose određene informacije o kodu koji se nalazi ispod i što se mijenjalo od jedne do druge verzije.

Specifikacija semantičkog verzioniranja (SemVer)

Ključne riječi “MORA”, “NE SMIJE”, “POTREBNO”, “BITI ĆE”, “NEĆE BITI”, “TREBALO BI”, “NE BI TREBALO”, “PREPORUČENO”, “MOŽE”, i “OPCIONALNO” (“MUST”, “MUST NOT”, “REQUIRED”, “SHALL”, “SHALL NOT”, “SHOULD”, “SHOULD NOT”, “RECOMMENDED”, “MAY”, “OPTIONAL”) u ovom dokumentu treba interpretirati kao što je opisano u RFC 2119.

 1. Softver koji koristi Semantičko verzioniranje MORA objaviti javni API. API može biti deklariran u samom kodu ili postojati samo unutar dokumentacije. U svakom slučaju, mora biti precizan i jasan.

 2. Normalna oznaka verzije MORA biti u formatu X.Y.Z gdje su X, Y i Z prirodni (non-negative integer) brojevi i ne smiju počinjati s nulom. X označava veću verziju, Y manju verziju, a Z zakrpu. Svaki se element MORA numerički povećavati. Na primjer: 1.9.0 -> 1.10.0 -> 1.11.0.

 3. Jednom kad je verzionirani paket izdan, sadržaj te verzije NE SMIJE se mijenjati. Sve promjene MORAJU se izdavati s novom verzijom.

 4. Veća verzija nula (0.y.z) je za inicijalni razvoj. Bilo što se može mijenjati u tom stadiju. Javni API se ne smatra stabilnim.

 5. Verzija 1.0.0 definira javni API. Način na koji će se oznaka verzije mijenjati ovisi o tom javnom APIju i načinu na koji se on mijenja.

 6. Oznaka verzije zakrpe Z (x.y.Z | x > 0) MORA se povećavati samo ako se dodaju unatrag kompatibilni ispravci bugova. Ispravci bugova definiraju se kao promjene unutar koda koje ispravljaju nepravilno ponašanje.

 7. Oznaka manje verzije Y (x.Y.z | x > 0) MORA se povećavati ako se javnom APIju dodaju nove unatrag kompatibilne funkcionalnosti. Također se MORA povećavati ako se neke funkcionalnosti označe kao zastarjele (deprecated). MOŽE se povećavati ako se uvode značajne nove funkcionalnosti ili poboljšanja unutar koda. MOŽE se povećavati ako se uvode promjene na razini zakrpe. Kada se oznaka manje verzije poveća, oznaka verzije zakrpe mora se vratiti na 0.

 8. Oznaka veće verzije X (X.y.z | X > 0) MORA se povećavati ako se javnom APIju dodaju unatrag inkompatibilne funkcionalnosti. MOŽE sadržavati promjene na razini manje verzije i zakrpe. Kada se oznaka veće verzije poveća, oznake manje verzije i zakrpe moraju se vratiti na 0.

 9. Verzija predizdanja MOŽE se označiti dodavanjem crtice i niza identifikatora odvojenih točkom, koji se odmah nastavljaju na oznaku verzije zakrpe. Ti se identifikatori MORAJU sastojati samo od ASCII alfanumeričkih znakova i crtica [0-9A-Za-z-]. Identifikatori NE SMIJU biti prazni. Numerički identifikatori NE SMIJU počinjati nulom. Normalne verzije imaju prednost nad vezanim verzijama predizdanja. Oznaka verzije predizdanja označava nestabilnu verziju koja ne zadovoljava nužno predviđene zahtjeve kompatibilnosti navedene u vezanoj normalnoj verziji. Primjeri: 1.0.0-alpha, 1.0.0-alpha.1, 1.0.0-0.3.7, 1.0.0-x.7.z.92.

 10. Metapodaci builda MOGU se označiti dodavanjem znaka plus i niza identifikatora odvojenih točkom, koji se odmah nastavljaju na oznaku verzije zakrpe ili predizdanja. Ti se identifikatori MORAJU sastojati samo od ASCII alfanumeričkih znakova i crtica [0-9A-Za-z-]. Identifikatori NE SMIJU biti prazni. Metapodaci builda se ignoriraju kod procjene prednosti verzije. Dakle, dvije verzije koje se razlikuju samo u metapodacima builda imaju jednaku prednost. Primjeri: 1.0.0-alpha+001, 1.0.0+20130313144700, 1.0.0-beta+exp.sha.5114f85.

 11. Pojam prednosti odnosi se na to kako uspoređujemo verzije u poretku. Prednost se MORA procjenjivati tako da zasebno promatramo oznaku verzije kao veću, manju, zakrpu i identifikatore predizdanja tim redom. (Metapodaci builda ne utječu na prednost). Prednost određuje prva razlika u usporedbi svake oznake s lijeva na desno na sljedeći način: Oznake veće verzije, manje verzije i verzije zakrpe uvijek se uspoređuju numerički. Na primjer: 1.0.0 < 2.0.0 < 2.1.0 < 2.1.1. Kad su oznake veće, manje i verzije zakrpe jednake, normalna verzija ima prednost nad verzijom predizdanja. Primjer: 1.0.0-alpha < 1.0.0. Prednost između dvije verzije predizdanja s istim oznakama veće, manje i verzije zakrpe MORAJU se odrediti usporedbom svake oznake odvojene točkom s lijeva na desno, dok ne dođemo do razlike na sljedeći način: identifikatori koji se sastoje samo od broja uspoređuju se numerički, dok se slova i crtice uspoređuju leksički u ASCII poretku. Nebrojčane oznake uvijek imaju prednost nad brojčanim. Veći niz oznaka predizdanja ima prednost nad manjim nizom, ako su prethodne oznake jednake. Primjer: 1.0.0-alpha < 1.0.0-alpha.1 < 1.0.0-alpha.beta < 1.0.0-beta < 1.0.0-beta.2 < 1.0.0-beta.11 < 1.0.0-rc.1 < 1.0.0.

Zašto koristiti Semantičko verzioniranje?

Ovo nije nova, niti revolucionarna ideja. Štoviše, vjerojatno već koristite nešto vrlo slično. Problem je u tome što “slično” nije dovoljno dobro. Bez poštivanja neke formalne specifikacije, oznake verzije su u suštini beskorisne za upravljanje ovisnostima. Ako damo ime i jasnu definiciju gore navedenim idejama, postaje lakše iskomunicirati svoje namjere korisnicima softvera. Jednom kada su te namjere jasne i fleksibilne (ali ne previše fleksibilne) možemo definirati specifikacije ovisnosti.

Možemo jednostavnim primjerom pokazati kako Semantičko verzioniranje može ostaviti pakao ovisnosti u prošlosti. Zamislimo softversku biblioteku (library) “Vatrogasno_vozilo.” Potreban joj je Semantički verzionirani paket “Ljestve”. U trenutku kad je “Vatrogasno_vozilo” kreirano, “Ljestve” su na verziji 3.1.0. Budući da “Vatrogasno_vozilo” koristi određene funkcionalnosti koje su uvedene u verziji 3.1.0, možemo bez straha navesti ovisnost o paketu “Ljestve” verzije veće ili jednake 3.1.0, ali manje od 4.0.0. Tako, kada “Ljestve” verzije 3.1.1 i 3.2.0 budu dostupne, možete ih dodati u svoj sustav upravljanja paketima i biti sigurni da će biti kompatibilne s postojećim ovisnim softverom.

Kao odgovoran programer htjet ćete se, naravno, uvjeriti da će svaka nadogradnja paketa funkcionirati kao što je navedeno. Stvarni je svijet zbrka i ne možemo ništa poduzeti po tom pitanju osim biti oprezni. Ono što možemo napraviti je prihvatiti Semantičko verzioniranje kao siguran način za izdavanje i nadogradnju paketa bez potrebe za izgradnjom novih verzija ovisnih paketa te tako sačuvati vrijeme i živce.

Ako vam ovo sve dobro zvuči, sve što vam je potrebno da bi ste počeli koristiti Semantičko verzioniranje je da navedete da ga koristite i slijedite pravila. Stavite poveznicu na ovu stranicu u svoju README datoteku, kako bi i ostali bili svjesni pravila i mogli imati koristi od njih.

Česta pitanja

Kako upravljati promjenama za inicijalne faze razvoja verzija 0.y.z?

Najjednostavniji je način da započnemo inicijalni razvoj izdavanjem verzije 0.1.0 te povećavamo oznaku manje verzije za svako sljedeće izdanje.

Kako znamo kada izdati verziju 1.0.0?

Ako se softver koristi u produkciji, već bi vjerojatno trebao biti na verziji 1.0.0. Ako već imamo stabilni API, na koji korisnici mogu računati, trebao bi biti na verziji 1.0.0. Ako smo zabrinuti zbog kompatibilnosti unatrag, softver bi već trebao biti izdan pod verzijom 1.0.0.

Ne sprječava li ovo ubrzani razvoj i brzo povećavanje verzija?

Veća verzija nula se svodi na brzi razvoj. Ako mijenjamo API svaki dan, trebali bi ostati na verziji 0.y.z ili na posebnoj grani raditi na sljedećoj većoj verziji.

Ako i najmanje unatrag inkompatibilne promjene u APIju zahtijevaju povećanje veće verzije, nećemo li vrlo brzo doći do verzije 42.0.0?

Ovo je pitanje odgovornog razvoja i predviđanja. U softver koji ima puno ovisnog koda, inkompatibilne promjene potrebno je uvoditi postepeno. Cijena nadogradnje može biti značajna. Ako moramo povećati veću verziju, kako bismo izdali verziju s inkompatibilnim promjenama, moramo razmisliti o posljedicama tih promjenama i procijeniti odnos cijene i koristi.

Dokumentacija čitavog javnog APIja zahtijeva previše posla!

Naša je odgovornost kao profesionalnih programera da ispravno dokumentiramo softver koji je namijenjen korisnicima. Upravljanje složenosti softvera vrlo je važno kako bismo projekt održali efikasnim, što je teško ako korisnici ne znaju kako koristiti naš softver ili koje metode mogu zvati. Semantičko verzioniranje i kvalitetno definirani Semantički verzionirani javni API osigurat će da sve funkcionira kako treba.

Što ako slučajno izdamo unatrag inkompatibilne promjene kao manju verziju?

Čim primijetimo da smo prekršili specifikaciju Semantičkog verzioniranja, potrebno je ispraviti pogrešku te izdati manju verziju koja će ispraviti problem i vratiti kompatibilnost. Čak i u takvim uvjetima, nije prihvatljivo mijenjati verzionirana izdanja. Ako je prikladno, dokumentiramo verziju koja krši specifikaciju te informiramo korisnike kako bi je bili svjesni.

Što činiti ako promijenimo ovisnosti bez mijenjanja javnog APIja?

Takve promjene smatramo kompatibilnima jer ne utječu na javni API. Softver koji eksplicitno ovisi o istim ovisnostima kao i naš paket treba imati vlastite specifikacije ovisnosti, a autor će se brinuti o konfliktima. Je li promjena na razini zakrpe ili manje verzije, ovisi o tome jesmo li dodali ovisnosti kako bi ispravili bug ili dodali nove funkcionalnosti. U posljednjem slučaju možemo očekivati i dodatni kod, pri čemu se očito radi o novoj manjoj verziji.

Što ako nehotice promijenimo javni API na način koji ne odgovara promjeni oznake verzije (npr. u kodu neispravno uvodimo veću unatrag inkompatibilnu promjenu unutar izdanja zakrpe)?

Pokušamo najbolje prosuditi sami. Ako imamo velik broj korisnika, na koje će značajno utjecati promjena unatrag, najbolje je da objavimo veću verziju, iako bi takav ispravak mogli smatrati izdanjem zakrpe. Upamtimo, poanta Semantičkog verzioniranja je dodavanje značenja promjenama oznake verzije. Ako su takve promjene bitne korisnicima koristimo oznake verzije kako bismo ih informirali.

Kako upravljati zastarjelim (deprecating) funkcionalnostima?

Postojeće funkcionalnosti koje zastarijevaju, uobičajeni su dio razvoja softvera i često su potrebne kako bi razvoj napredovao. Kad označavamo dio javnog APIja kao zastarjeli (deprecated), potrebno je učiniti dvije stvari: (1) ažurirati dokumentaciju kako bismo informirali korisnika, (2) izdati novu manju verziju s definiranim zastarjelim (deprecated) dijelovima softvera. Prije nego potpuno uklonimo zastarjele funkcionalnost u novoj većoj verziji, potrebno je izdati barem jednu manju verziju koja sadrži zastarjele (deprecated) dijelove, kako bi korisnici glatko prešli na novu verziju APIja.

Ima li semver ograničenu veličinu oznake verzije?

Ne, ali budite razumni. Oznaka verzije od 255 znakova je vjerojatno pretjerana, na primjer. Također, neki sustavi mogu imati svoja ograničenja veličine oznake.

O projektu

Autor specifikacije Semantičkog Verzioniranja je Tom Preston-Werner, izumitelj Gravatara i suosnivač GitHuba.

Ako želite ostaviti povratne informacije, molimo otvorite issue na GitHubu.

Licenca

Creative Commons ― CC BY 3.0